Menü

Legfrissebbek

Szalonnás-hagymás pite

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
1/2 teáskanál só
3-4 evőkanál hidegvíz
a töltelékhez:
1 db póréhagyma
2 kisebb lilahagyma
15 dkg baconszalonna
3 tojás sárgája
2 dl főzőtejszín
petrezselyem, kakukkfű, őrölt bors, szerecsendió
a kenéshez:
kevés vaj és zsemlemorzsa
4 adag/3096 kcal, 1 adag/774 kcal


 

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, a sóval, a kis kockákra vágott hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a víz hozzáadásával gyorsan összegyúrjuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A póréhagymát és a lilahagymát felkarikázzuk, vagy összevágjuk. A baconszalonnát felcsíkozzuk, zsírjára sütjük. Ekkor rátesszük a kétféle hagymát, és megpároljuk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval, egy kevés vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel. Egy piteformát (22 cm átm.) vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, beleterítjük a formába úgy, hogy pereme is legyen, majd a felesleges tésztát körben levágjuk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és a villával megszurkált tésztát kb. 10 percig elősütjük. Addig a tojássárgákat a tejszínnel elkeverjük. Az elősütött tésztára ráhalmozzuk a hagymás-szalonnás tölteléket, és ráöntjük a tojásos tejszínt. Visszatéve a sütőbe 160 fokon kb. 40-50 percig sütjük.