Menü

Legfrissebbek

Zöldségespite

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
30 dkg liszt
17,5 dkg vaj/margarin
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só
1 db tojás
1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
2 szál póréhagyma (20 dkg)
2 db kisebb cukkini (20 dkg)
1 db padlizsán (40 dkg)
15 dkg gomba
1 db hegyes, erős paprika (elmaradhat)
2 ágacska kakukkfű
10 dkg baconszalonna
10 dkg reszelt sajt
1 db tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
só, őrölt bors, szerecsendió
a lekenéshez:
kevés tojássárgája
6 adag/4002 kcal, 1 adag/667 kcal

 

 

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, sót, a tojást és a tejfölt. Gyorsan összegyúrjuk, és minimum 1 órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. A baconszalonnát kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük, félretesszük. A póréhagymát apróra vágjuk, baconból kisült zsírhoz adjuk az olajat, és a hagymát a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, hegyespaprikát, majd a felkockázott cukkinit és padlizsánt, a kakukkfüvet. Sózzuk, meghintjük őrölt borssal, és roppanósra pároljuk. A tészta 3/4-ét lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát (a peremét is), megszurkáljuk, és 180 fokra (légkeveréses 170 fok) előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. A zöldségeket a tésztára halmozzuk, és leöntjük a tojás, a tejföl és egy kevés őrölt szerecsendió keverékével. Rászórjuk a reszelt sajtot, és a maradék kinyújtott tésztából derelyemetszővel csíkokat vágunk, és berácsozzuk a pitét. Lekenjük a tojássárgával, és kb. 35 percre visszatesszük a sütőbe.