Menü

Legfrissebbek

Ligur pizza

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1/2 teáskanál cukor
kb. 2,5 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál só
3 szál kakukkfű
a rátéthez:
200 gr sűrített paradicsom
20 dkg gomba
2 nagy gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
20 dkg pizza mozzarella sajt
10 dkg trappista sajt
20 dkg sonka vagy bacon
185 gr-os tonhalkonzerv
1 db csípős paprika
3 db paradicsom
3-4 szál kakukkfű, bazsalikom
oregánó, só, őrölt bors, olaj

 

 

Elkészítés:

A langyos tejben a cukrot elkeverjük, és felfuttatjuk benne az összemorzsolt élesztőt. Ha az élesztő megkelt, hozzáadjuk a sóval és a száráról lemorzsolt kakukkfűvel elkevert liszthez. Annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy kissé lágy, ragacsos tésztát kapjunk, végül apránként hozzáadjuk az olajat, mellyel készre kidolgozzuk. A tésztát letakarva, huzatmentes helyen, duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a mártást. A gombát szeletekre vágjuk, kevés olajon, sóval és borssal zsírjára pirítjuk. A vöröshagymát felaprózzuk, egy evőkanál olajon megdinszteljük, majd hozzáadunk egy gerezd felaprított fokhagymát, mellyel épphogy csak megpirítjuk. Beletesszük a gombát, felöntjük az egy dl vízzel elkevert sűrített paradicsommal. Sózzuk, oregánóval, a leszárazott kakukkfűvel ízesítjük, és kicsit besűrítjük. A megkelt tésztát kiolajozott tepsiben, vagy három db kb. 28 cm átmérőjű pizzasütőben kézzel széthúzogatjuk. Megkenjük a paradicsomos mártással, rátesszük az sonkát (bacont), a lecsepegtetett és széttördelt tonhalat. Ráhalmozzuk a karikára vágott paradicsomot és csípős paprikát, megszórjuk borssal és a bazsalikomlevelekkel. Végül beterítjük a mozzarella szeletekkel és a reszelt trappistával. 180 fokos (légkeveréses 165 fok) sütőben készre sütjük.