Menü

Legfrissebbek

Lekváros bukta

pic

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 db tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj vagy Ráma margarin
5 dkg porcukor
1 kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő
3 dl tej
csipetnyi só, valamilyen kemény lekvár a töltéshez

összesen: kb. 21 db/3148 kcal, 1 db/149 kcal

 

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál kristálycukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóihoz – a vaj kivételével - hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztó pálcáival  összedolgozzuk a tésztát. Ha a tészta hólyagos hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Lefedve – huzattól védett helyen – kb. 1 órát kelesztjük. (Legjobb hely a kelesztésre a mikrósütő, természetesen nem bekapcsolva, robotgép helyett kenyérsütőgéppel is dagaszthatjuk, keleszthetjük a tésztát.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. és 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, a közepébe lekvárt teszünk, és felcsavarjuk. A felcsavart buktákat margarinnal kikent tepsibe, szorosan egymás mellék tesszük, tetejét egy kevés olvasztott margarinnal (zsírral) megkenjük. Kb. még 30 percig kelesztjük és közepesen forró sütőben (légkeveréses 160º, normál 180º) kb. 30 perc alatt megsütjük. Sütés után deszkára borítjuk, de csak a tálaláskor szedjük szét a buktákat. Tetejét porcukorral meghintjük.