Menü

Legfrissebbek

Mákos bobajka

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
csipet só, kevés liszt a forgatáshoz, vaj a tepsi kikenéséhez
a mártogatáshoz:
6-7 dl tej
2 csg vaníliás cukor
a szóráshoz:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, és a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (160 fok) arany barnára sütjük (kb. 30 perc).
A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek egy kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral, citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük. Előmelegített forró sütőben (200 fok) kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Hagyományos, szentestére való tésztaféle)