Menü

Legfrissebbek

Csörögefánk (Forgácsfánk)

pic

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 teáskanál cukor
1/2-1 pohár tejföl
5 db tojás sárgája
csipet só, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz és baracklekvár, esetleg rum
összesen: kb. 2400 kcal

 

 

Elkészítés:

Az átszitált lisztet a cukorral, sóval, a tojások sárgájával és annyi tejföllel, hogy tésztánk rétestészta keménységű legyen, összegyúrjuk, majd - folpackba csomagolva - kb. egy órára a hűtőbe tesszük. Két cipóba osztva, lisztezett deszkán, késpenge vastagságúra kinyújtjuk, és derelyevágóval 3-4 cm széles és 10 cm hosszú téglalapokra vagy rombuszokra vágjuk. A tésztacsíkokat középen bevágjuk, és a nyíláson át a tésztát a sarkánál fogva átbujtatjuk, kissé megcsavarjuk, ezáltal lesz szép a formája. Forró olajban - fedő nélkül - a fánkok mindkét oldalát pirosra sütjük, majd papírtörlőre téve, jól lecsepegtetjük. Meghintjük porcukorral, és (rummal ízesített) baracklekvárral tálaljuk.