Menü

Legfrissebbek

Farsangi fánk

pic

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
4 db tojás sárgája
5 dkg porcukor
4 cl rum
késhegynyi só
olaj a sütéshez
baracklekvár, porcukor
kb. 18 db/3609 kcal, 1 db/200 kcal

 

Elkészítés:

A fánk hozzávalóinak langyosnak, de minimum szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy dl langyos tejbe, 1 kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tojássárgákat a maradék cukorral jól elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval jól eldolgozzuk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva még fél órát kelesztjük. Sütés előtt a fánkok közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk. Bő, közép meleg olajban sütjük úgy, hogy először a felső része kerüljön az olajba. Fedő alatt aranyszínűre sütjük, megfordítjuk, a másik felét is megsütjük, de már fedő nélkül. Papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsepegjen. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.